Svenska English
 

Homeista

Homeita on kaikkialla luonnossa ja ne ovat tärkeä osa sitä. Ongelmat syntyvät vasta kun homeet valtaavat kotimme tai muun tilan jossa oleskelee ihmisiä, joiden terveys voi huonontua merkittävästi homeen altistumisen seurauksena. Siksi olisi tärkeää osata tunnistaa homeongelma.

Mistä homeen tunnistaa?
Usein homeongelmia ilmenee kosteusvaurioiden yhteydessä, mutta myös muista syistä. Kosteusvaurion tunnistaa esim. maalin, tapetin tai laatoituksen irtoamisesta, kupruilusta, lohkeilemisesta, puun tummumisesta ja turpoamisesta. Hajut ovat yksi tapa huomata homeet. Haju saattaa olla tunkkainen tai maakellarimainen, mutta kaikki homeet eivät haise. Tällöin terveysongelmat voivat olla huomioitava asia.


Terveyshaitat

Homeet vaikuttavat eri tavoin, ja usein on vaikea sanoa tarkkaan mikä on aiheuttanut mitä. Home voi aiheuttaa mm. ärsytysoireita (silmien ärsyyntyminen ja kutina, nuha, kurkun karheus ja kipu, äänen käheys, yskä, hengenahdistuksen tunne), hengitystietulehduksia (flunssa, nuhakuume, keuhkoputken tulehdus, poskiontelotulehdus, keuhkokuume, verenvuotoa ilmateissä), päänsärkyä, väsymystä, kuumeilua, huimausta ja pahoinvointia. Lapsilla korvatulehdukset ja infektiokierteet ovat tavallisia.
  homekasvu

Homeen kasvukriteerit

Homeet tarvitsevat lämpöä, ravintoa sekä kosteutta kasvaakseen. Huoneenlämpö on optimaalinen homeen kasvulle, mutta homeet kasvavat jo +4 C-asteessa. Kasvualustaksi sopivat puu, betoni, tiili, rakennuslevyt, useimmat eristeet sekä muovikelmut ym. Nämä ”kriteerit” täyttyvät yleensä rakennuksissa, joten homeongelmat alkavat yleensä kun myös kolmas kriteeri, kosteus, täyttyy. Homeet kasvavat kun ilman suhteellinen kosteus on vähintään 70%, joka voi johtua vuodosta tai rakennusviasta.